HVEM ER VI

S/Y Juliana af Hørby blev erhvervet af to erhvervsfolk, som selvfølgelig vil bruge båden privat, herunder udleve en gammel drøm om at krydse Atlanterhavet.

Da de to ejere er enige om, at et så smukt skib ikke bare bør ligge i havn i ugevis, er der åbnet mulighed for, at det i begrænset omfang kan lejes ud til særlige arrangementer.

OM SKIB OG SKIPPER

Når du stiger ombord på ’Juliana af Hørby’, er du i sikre skipperhænder. Jens Selin Als har krydset Atlanten flere gange og sejlet mere end 100 forskellige bådtyper. Men den 21 meter lange Swan 68, som han nu fører rundt i danske og internationale farvande, er alligevel noget helt specielt for den erfarne yachtskipper.

Swan 68 = Havets Bentley

– Det er havets Bentley, stor og stærk, men samtidig elegant og let drevet, siger Jens. Dimensionerne kan forekomme voldsomme. Men når du justerer på sejlene, svarer båden tydeligt og logisk igen, om den er glad. Det svar kan ellers være svært at få fra en stor båd.

– Swan 68 er bare super velkonstrueret, men den er jo også designet af argentinske German Frers, en af verdens dygtigste bådkonstruktører.

Det er fabelagtigt kram
’Juliana af Hørby’ er bygget på Nautor værftet i Finland, som er blandt verdens bedste til at bygge glasfiberbåde.

Den er fra 1995, og der er passet godt på den gennem årene, så alle de gode egenskaber er intakte på denne fabelagtige yacht. Den vejer 40 tons, stikker 3,5 meter, masten rager 30 meter i vejret, og det store sejl – spileren – fylder ca. 400 kvadratmeter.

Yachtskipperpar
Foruden Jens Selin Als udgøres den faste besætning af hans kone, Rikke Selin Als. Hvor Jens har sejlet siden barndommen og har vokset sig fra jolle op gennem de forskellige bådtyper, begyndte Rikke at sejle i den ”voksne ende” på en klassisk 12-meter R båd, ’Thea’ fra Skovshoved.

– Det var gennem skipperen på ’Thea’, at Jens og jeg mødtes. I 2018 var vi med til at sejle den til Flensburg for vinteren. Vi kom på samme nattevagt en stjerneklar nat på Kattegat – og resten er historie…

Rikke havde på det tidspunkt allerede taget duelighedsbevis og bestod kort efter yachtskipper 3-eksamen, så hun må være skipper på en båd som Swan 68 i danske farvande. Jens har yachtskipper 1 og kan dermed være skipper i alle farvande.

Brækket ryg kostede førlighed
Jens har, som nævnt, sejlet sig op gennem de enkelte bådtyper, men hans store rutine som sejler er erhvervet trods hårde odds. Som 15-årig var han udsat for en arbejdsulykke, hvor han brækkede ryggen og mistede en del af sin førlighed.

Med energi og viljestyrke har han overvundet de udfordringer, som ulykken førte med sig. Adskillige medaljer og trofæer er hjembragt fra danske og internationale konkurrencer, bl.a. europamesterskaber, og en sølvmedalje fra de Paralympiske Lege i Sydney 2000. Han deltog også i de følgende tre Paralympiske Lege i Athen 2004, Kina 2008 og England 2012.

Solo over Atlanten
Tre gange har Jens gennemført Single-Handed Transatlantic Race, hvor deltagerne sejler ene fra England til Newport nord for New York, mod vinden og mod strømmen. Jens sejlede i tre forskellige bådtyper fra 30 til 40 fod.

Et håb for mennesker ”ramt på livet”
I 2014 var Jens med til at stifte organisationen Oceans of Hope, som anskaffede en stor båd til at sejle rundt om jorden, udelukkende bemandet med besætningsmedlemmer med sklerose.

– Vi havde 6-8 personer med ad gangen. I alt nåede vi at have 108 med i de 15 måneder, som turen tog, fortæller Jens, som selv var skipper på omtrent halvdelen af sejladsen.

Konceptet går ud på at give mennesker, som er ”ramt på livet”, et afbræk. Ombord på båden får de lov at løse alle typer opgaver og opleve, at der er brug for alle. Det er den følelse, Rikke og Jens gerne vil overføre til ’Juliana af Hørby’, og de gæster, de får med ud at sejle.

Der er brug for alle

Rikke: – Det fede ved at sejle er, at i det øjeblik, du kaster fortøjningen, er du inviteret at byde ind med det, du kan; du bidrager til et fællesskab. Det eneste, du kan gøre om bord på en båd, er at give alt hvad du har til fællesskabet. Du kan ikke løbe i forvejen, og du bliver heller ikke efterladt, uanset hvor lidt du kan – alle kommer frem samtidig.

På havet er alle lige
Jens kan svare meget kort på, hvad der trigger ham ved at sejle: – Alt. Og så uddyber han:

– Når du er ude på en sejlbåd og mærker naturens kræfter i vinden og bølgen, kan du justere båd og sejl efter at få udbytte af de kræfter. Når det fungerer, er der en ganske enestående harmoni. Uanset om du er ude alene på Atlanten eller sejler rundt på fjorden herhjemme.

– Der er heller ikke noget hierarki derude. Når du møder et andet fartøj – eller måske en delfin – så ved du ikke, hvor de kommer fra, eller hvor de skal hen. Ens veje krydses. Måske følges man en kort periode og ønsker hinanden god tur. Vi tager ikke noget fra hinanden, der er ikke de aggressioner, som man kan opleve i biltrafikken. Alle har lige meget lov at være ude på havet.

En vild kontrast til jobbet
For Rikke, som til daglig er filmklipper, er det en befriende oplevelse at komme ude på vandet.

– Normalt sidder jeg og arbejder ved computeren. At komme ud og være i vindens og vejrets vold er en vild kontrast til arbejdet. Der sker noget rigtig godt i dig, ved at være ude hele dagen og arbejde sammen om et fælles projekt. Den følelse, når det er lykkes, er helt ophøjet. At få mennesker, materiel og vejr til at spille sammen i en enhed – det er bare så meningsfyldt.

Du bliver mere gast end gæst
Det er de oplevelser, der venter dig, når du skal på tur med Rikke, Jens og ’Juliana af Hørby’.

Jens: – Vi inviterer gladeligt folk uden forudsætninger for at sejle ud og få en stor oplevelse. Vi forlanger kun, at man er åben over for de stærke indtryk, man får. Og at man byder ind med sig selv, uanset hvad man kan. Det kan være grænseoverskridende for mange, men også meget givende. Når du kommer hjem, har du oplevet, at VI har sejlet sammen; du er ikke blevet sejlet rundt, men har selv været med til at løse opgaven.

Rikke: – Vores mål er, at folk byder ind og bidrager. ’Juliana af Hørby’ er ikke bare et flydende hotel. Der er så meget mere at opleve, hvis man deltager, end hvis man er passager. Folk skal være mere gaster end gæster – det er hele pointen for os.

Jens Selin Als har deltaget i fire Paralympiske Lege, sejlet solo over Atlanten tre gange og er optaget i Eventyrernes Klub. Mød ham som skipper på ’Juliana af Hørby’.

Rikke Selin Als har bl.a. sejlet klassisk 12-meter kapsejlads som gast på fordækket; den hårde tjans…